GPS services - производството и продажба на GPS

Предстоящо пускане на ТОЛ системата в България » GPS services – производството и продажба на GPS

Предстоящо пускане на ТОЛ системата в България

На тази страница ще публикуваме всяка нова информация относно въвеждането на ТОЛ системата в България.

/последна редакция 21.02.2020г, 15.59ч./

Обща информация

Съгласно постановление № 248 от 4 октомври 2019 г., Обнародвано на 11.10.2019г. за изменение и допълнение на Наредбата за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства (ППС над 3,5 тона) на база време и на база изминато разстояние, приета с Постановление № 285 на Министерския съвет от 2018 г. Ви информираме, че за да ползвате платената пътна мрежа, Вие можете да използвате GPS устройства.

GPS устройството трябва да  отговаря на изискванията на АПИ, това се гарантира от GPS оператора.

Освен GPS устройство, което се обслужва от ДДД след сключен договор с него, за регистрация в софтуера ще са ви необходими следните тех. данни на ППС:

 1. Рег. № на ППС
 2. Категория на превозното средство / т. „J“ в рег. документ/
 3. Емисионен клас / т. „V.9“ в рег. документ/
 4. Брой оси / т. „L“ в рег. документ/
 5. Обща технически допустима максимална маса / т. „F.3“ в рег. документ/

 

Информация за контакт на водача на ППС/фирмата

 1. Име /водач на ППС или фирма/
 2. Email на водача/лицето за контакт
 3. Телефонен номер
 4. ЕИК /в случай на фирма/

Как работи системата

Системата предвижда 3 начина на отчитане и заплащане при преминаване по платената част от пътна мрежа.

Това са бордово устройство, gps устройство и маршрутна карта.

GPS устройство

За да използвате наличното си ( или ново) gps устройство, трябва да:

1. Сключите договор с ДДД/Доставчик на декларирани данни/. Моля не бързайте, всички наши клиенти ще бъдат уведомени, къде, кога и как и могат да сключат договор!

2. Да се регистрирате през web портала на ДДД с данните изброени по горе (фирма/частно лице, данните за ППС и Компания доставчик на GPS услуги – в нашия случай Джи Пи Ес Сървисиз ЕООД). Моля не бързайте, всички наши клиенти ще бъдат уведомени, къде, кога и как и могат да се регистрират!

3. Ние автоматично получаваме информацията за номера на договора( т.е. че имате регистрация) и данните за ППС.

4. Ние регистрираме това в нашата система и сървърите, които приемат данните от gps устройствата, започват да предават данни към ДДД.

5. ДДД на база телеметриите от gps устройствата генерира т.нар тол декларации и АПИ изчислява дължимите суми.

6. През WEB портала ще можете да видите сумите, които дължите за ТОЛ системата.

В случай на не работещо GPS устройство, получавате известие на посочения от Вас имейл адрес. Ако това обстоятелство е настъпило по време на започнало и продължаващо ползване на платената пътна мрежа, Потребителя е длъжен да декларира реалното изминато разстояние и маршрут чрез профила си в WEB портала.

 

Във връзка с въвеждането от 01.03.2020 г. на пътни такси за изминато разстояние за всички автомобили над 3,5 тона, ние предлагаме на своите клиенти безплатно автоматично подаване на данни към ТОЛ системата, ако имате монтирани (или монтираме) наши GPS устройства.

Маршрутна карта

Собственици и ползватели на пътно превозно средство с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т., които нямат бордови или GPS устройства, могат да ползват платената пътна мрежа след закупуване на маршрутна карта. Маршрутна карта се издава като желаещият да използва платената републиканска пътна мрежа посочи начална и крайна точка на маршрута си, до четири междинни точки по заложения от него маршрут, както и техническите характеристики на пътното превозно средство (регистрационен номер, националност на пътното превозно средство, категория на ППС, емисионен клас, брой на оси инцидентни с пътя). Този тип услуга е предплатена. Маршрутната карта дава права на ползвателя на пътя да извърши еднократно пътуване по зададения от него маршрут.

Маршрутните карти могат да бъдат купени от Агенция „Пътна инфраструктура“ чрез познатите канали за продажба на електронна винетка:

 • на касите на областните пътни управления – чрез заплащане в брой, картово разплащане, в това число и чрез карта за гориво
 • на терминал за самотаксуване – чрез картово разплащане, в това число и чрез карта за гориво
 • по електронен път – от сайт и мобилното приложение

Издаването на маршрутна карта е обусловено от предварително изчисляване и заплащане на дължимата тол такса. Тя ще е с валидност 24 часа от момента на активирането й и може да се купи до 7 дни предварително от регистрирани потребители (регистрацията е чрез електронна поща през платформата за купуване на маршрутна карта) или два дни предварително – от нерегистрирани потребители (за днешния или до 23:59 часа на утрешния ден).

 Карта на платената пътна мрежа в Р. България

Цени

Калкулатор за ТОЛ таксите можеге да видите ТУК.

 

 

За въпроси, отностно ТОЛ системата можете да пишете на toll@gps-services.com